Steen Gammeltoft, redaktør af BioZoom fylder 70 år

Publiceret April 2012

Steen Gammeltoft fejrede sin 70 års fødselsdag den 28. juni 2012. Den markerer mere end 40 års forskning inden for biokemi og mere end 15 år som formand for Biokemisk Forening. Det er også en mærkedag for BioZoom, som er udsendt siden 1998 til foreningens medlemmer fire gange årligt med enkelte undtagelser. Læs Steens artikel om BioZooms første 10 år i arkivet.

Steen Gammeltoft blev student fra Østre Borgerdydskole i 1960 og uddannet læge fra Københavns Universitet i 1967. I 1969 fik han et stipendium til et to-årigt teoretisk og praktisk kursus i medicinsk grundforskning på Københavns Universitet. Den praktiske del af kurset tilbragte han i Lektor Eigil Bojesens laboratorium ved Institut for Eksperimentel Hormonforskning på Københavns Universitet. Eigil Bojesen havde den klare vision, at den medicinske grundforsknings fremtid lå inden for biokemien, og Steen fulgte hans råd.

Det blev begyndelsen på et langt og produktivt forskerliv inden for biokemisk forskning, hvor Steen Gammeltoft bidrog med flere banebrydende opdagelser. Hans forskningsfelt er bredt, drevet af en medfødt originalitet og nysgerrighed, og spænder fra insulins virkninger til kræftcellers vækst, nervecellers overlevelse og søvnens biologi. De første 15 år forskede han i insulins struktur og funktion, der skaffede ham den medicinske doktorgrad i 1985. Det startede hos lektor Jørgen Gliemann i 1971 på Medicinsk Fysiologisk Institut C på Københavns Universitet, som sammen med Steen var blandt de første, som identificerede insulin receptorer og deres rolle i insulins stimulation af glukose transport i fedtceller.

Insulin receptor forskningen førte Steen Gammeltoft til udlandet som postdoc på Faculté de Médécine, Université de Nice, France i 1984, hvor han arbejdede sammen med Emmanuel Van Obberghen og publicerede en række artikler om insulin receptorers virkninger i nervesystemet. Senere delte Steen sin viden om insulins virkningsmekanisme med NovoNordisk, hvor han var ansat som konsulent i 8 år og deltog i udviklingen af de første insulin analoger til behandling af diabetikere. I 1992 rejste Steen til USA som gæsteforsker på Joslin Diabetes Center, Harvard Medical School, Boston. Her arbejdede han sammen med Eleftheria Maratos-Flier og C. Ronald Kahn. De brugte differential PCR display af mRNA, forløberen for gene array og transcriptomics, og opdagede at melanin-concentrating hormone øger appetittten i overvægtige mus.

I 1994 skiftede Steen Gammeltoft fokus til vækstfaktorers virkninger på hjernens vækst og fornyelse af nerveceller, et område som førte til et job som konsulent på NeuroSearch. I 1998 blev han udnævnt til adjungeret professor og var leder af Forskningscentret for Vækst og Regeneration ved Københavns Universitet. I centret samlede Steen en række fremtrædende forskere, heriblandt flere udenlandske forskere: Jiri Bartek, Jiri Lucas, Marja Jättela og Pierre de Meyts, som alle fik succes i Danmark.

Interessen for nye forskningsfelter har ført til studier inden for system biologi, bioinformatik, massespektrometri, og senest søvnforskning sammen med de førende forskere i Danmark. Steen Gammeltoft har offentliggjort 175 videnskabelige artikler i ansete internationale tidsskrifter. I gennem hele sit liv har Steen dyrket elite og excellence inden for forskningen og talt for etablering af private universiteter i Danmark i lighed med USA. De første skridt er taget med flere private forskningscentre på Københavns Universitet.

Sideløbende med forskningen har Steen Gammeltoft arbejdet som læge på Københavnske hospitaler, uddannet sig til speciallæge i klinisk biokemi og været ansat som ledende overlæge på Glostrup Hospital siden 1993. I lægegerningen har han prioriteret kvalitet, fleksibilitet og kapacitet i betjeningen af patienter og sundhedspersonale med blodprøver og biokemiske analyser. Han har talt imod den stigende bureaukratisering, regulering og styring i det offentlige sundhedsvæsen, hvor patientens rettigheder og lægefagligheden bliver glemt. "No correct way" er slagordet, som Steen har lært af snowboarderne på ski slopes i Colorado.

Energien til de mange aktiviteter i sit professionelle liv henter Steen i sin lidenskab for musik og kunst, som han oplever i operahuse og museer i udlandet ikke mindst USA, som er en stor inspirationskilde videnskabeligt, kulturelt, politisk og socialt. Det fysiske overskud bygges op i fitness centret hver dag og skiløb og mountain bike hvert år i Colorado og de franske alper. Familien er en kerneværdi i Steen Gammeltofts liv og han er gift med læge Marianne Dalgas med hvem han har tre sønner og tre børnebørn. Fritiden sammen med familien tilbringes i sommerboligerne i Tisvilde og Tøndermarsken. 70 års fødselsdagen markerer ikke afslutningen på karrieren for Steen forsætter som forsker og overlæge på Glostrup Hospital - og redaktør af BioZoom.