SBE•DTU’s første årlige bioteknologiske forskningssymposium 21

Publiceret Oktober 2007

Der var dejligt varmt i bygning 208, da dørene til SBE•DTU’s første bioteknologiske forskningssymposium åbnede en kold november morgen. Klokken var halv ni, torsdag d. 8. November og et stort udvalg af danske biotekvirksomheder, store som små, stod klar ved deres respektive stande til at tage imod nysgerrige studerende, potentielle medarbejdere, samt bekendte fra branchen.

Studerende vil gerne vide hvilke fremtidsudsigter de har mht. studier, forskning og fremtidige jobmuligheder. Forskningscentre på universiteterne er interesserede i at trække studerende til, og virksomhederne er interesserede i at skaffe arbejdskraft i form af forskere og dygtige studerende. Alt i alt er der et gensidigt ønske fra alle parter om at kende til hinandens eksistens, og det er det, vi med SBE•DTU’s symposium for bioteknologisk forskning sigter mod at opfylde.

Lige fra morgenstunden havde SBE•DTU, med hjælp fra sponsorer, sørget for, at ingen skulle mangle vådt eller tørt i løbet af dagen. Allerede klokken kvart i otte var der mulighed for at forspise sig i alle former for rundstykker og basser, mens de søvnige kunne vågne ved at drikke kaffe ad libitum.

Dermed var der sørget for en god start og klokken kvart i ni gik SBE•DTU’s formand Tore Dehli på talerstolen i foredragssalen for at byde alle velkommen og præsentere dagens program - og hermed gik startskuddet for symposiets første foredragssession.

Første session omhandlede funktionelle fødevarer og industriel bioteknologi, hvor de fire talere Steffen Ernst, Director of Food & Specialties fra Novozymes, Peter Olesen, Chief Scientific Officer fra Chr. Hansen, Thomas Ostenfeld Larsen, Associate Professor ved Center for Mikrobiel Bioteknologi og Anne Meyer, Centerdirektør for BioProcess Engineering præsenterede deres forskning.

Posterkonkurrencen, hvor deltagere, i form af bachelor-, master- og ph.d.-studerende, kæmpede om at vinde den flotte tur til en SBE konference i USA, med alt betalt, blev afviklet sideløbende med foredragssessionerne. Det hele foregik ved to perioder af halvanden time, hvor de enkelte deltagere introducerede og diskuterede deres postere med interesserede gæster, konkurrenter og dommere. Og når man blev sulten var det muligt at få sig en bid frokost eller noget at drikke fra caféen. Alt var gratis i løbet af dagen, takket være vores sponsorer, man skulle blot have husket at tilmelde sig forinden.

I marts 2006 stiftede vi, en gruppe studerende ved DTU, ”Society for Biological Engineering at the Technical University of Denmark”. Med SBE•DTU vil vi arbejde for at integrere biologi, ingeniørvidenskab og innovation, samt skabe netværk mellem studerende, universiteterne og industrien.

I løbet af blot halvandet år har adskillige foredrag og arrangementer været afholdt, hver gang med henblik på, via dialog, at skabe tæt kontakt mellem foredragsholder og lytter. Med symposiet har vi udvidet vores arbejde, og vil med tiden skabe en messe hvor alle danske bioteknologivirksomheder, alle biologi- og kemiinteresserede, samt de danske universiteter vil være repræsenteret. Der vil være dannet rammer om interessefællesskab, hvor networking og vidensdeling er i fokus.

Med maven fyldt, kunne symposiets deltagere mageligt sætte sig til rette og overvære session 2, denne gang med det overordnede tema: Systembiologi og medicinsk bioteknologi. Denne session gav de tilhørende et indblik i hvordan computerbaserede metoder kan anvendes i bioteknologisk arbejde med forudsigelse af biologiske processer og hvordan disse metoder udvikles. Foredragsholderne var professor Peter Ruhdal Jensen fra Center for Systemmikrobiologi, Irene Kouskoumvekaki fra Center for Biologisk Sekvensanalyse, CEO Martin Bonde fra NatImmunne og vores hovedsponsor Exiqon stillede med Director of Product Development, Peter Mouritzen.

Ind i mellem de tre sessioner var der rig mulighed for at gå rundt til de mange flotte stande, der var stillet op. Det var i disse pauser, man fik smagt rumyoghurt fra Arla og bolcher fra Christian Hansen, at man fik brochurer og alskens merchandise fra de mange stande og man fik snuset til, hvad der rørte sig af forskning ude i de forskellige virksomheder. Der blev snakket både stort og småt og stemningen i bygning 208 var i løbet af dagen behagelig og hyggelig, samtidigt med at alvorlige emner som eksamensprojekter, erhvers-ph.d.-stillinger og muligheden for ansættelse blev diskuteret.

Den sidste session, ”Bioteknologi, fra forskning til industri”, blev afholdt om eftermiddagen og da denne var endt, var der blot tilbage at takke af, pakke sammen og gøre sig klar til den store middagsreception i glassalen på DTU.

Det var blevet mørkt udenfor, da forskere, HR-folk, undervisere og studerende  satte sig til rette ved de runde borde i glassalen. Inden middagen blev serveret, præsenterede Michael Sundström, administrerende direktør for Novo Nordisk fondens Center for Protein Forskning, det nye forskningscenter, der efter planen åbner i efteråret 2008.

Efter forretten blev vinderne af posterkonkurrencen kåret og priserne uddelt, og da desserten blev serveret var der blot hyggesnak tilbage på programmet.

”Med dette symposium har vi været med til at skabe rammer for, at Danmark fastholder sin rolle som international medspiller i Know How på biotekfronten”.

Med denne afsluttende bemærkning tog Tore Dehli Ibsen, formand for SBE•DTU, fat på oprydningen efter et meget vellykket arrangement, hvor mere end 500 mennesker besøgte symposiet i løbet af dagen.

Vi i SBE•DTU håber, at deltagerne i symposiet har haft en god oplevelse og fået skabt netværk, som de kan bruge i fremtiden. Symposiet vil blive afholdt igen næste år, hvor det bliver endnu større, med flere virksomheder, forskningscentre og deltagere. Vi håber, at de af jer der deltog i arrangementet vil deltage igen til næste år og til de af jer der ikke deltog – at vi ses i efteråret 2008.