Herbert prisen 2007 uddelt til 3 studerende på Syddansk Universitet

Publiceret Juli 2007

Herbert prisen uddeles hvert år i maj af det Naturvidenskabelige og Tekniske Universitet på Syddansk Universitet til studerende, som kan formidle emner indenfor naturvidenskab og teknik til offentligheden. Deltagerne i konkurrencen skal skrive en artikel om et yndlingsemne, som formidles på en måde, så det vækker interesse i den brede offentlighed. Der er tale om populærvidenskabelig formidling og ikke om formidling mellem faglige kolleger. Hermed opmuntres de studerende tidligt i karrieren til videnskabsformidling. Herbert prisen går til en ung studerende, der er i stand til at formidle naturvidenskabelig forskning og begejstre læserne.

Prisen er opkaldt efter Herbert G. Wells (1866-1946), som var en af grundlæggerne af science fiction-genren sammen med Jules Verne. Wells var bidt af teknik og naturvidenskab og dette fornemmes i hans bøger, der af mange betegnes som videnskabelige eventyr. Wells var ikke videnskabsmand, men inden han blev forfatter, opnåede han en bachelorgrad i biologi.

Vinderne blev udpeget d. 27. april 2007 af et dommerpanel bestående af Journalist Ulrik Sass, Fyens Stiftstidende, Journalist Lise Lyngbye, Institut for Journalistik og Professor Peter Roepstorff, Institut for Biokemi og Molekylær Biologi. Førstepræmien var et digitalt kamera, som blev overrakt af borgmester Jan Boye til fysikstuderende Ane Appelt på Odense Rådhus i forbindelse med åbningen af Forskningens Døgn den 27. maj.

Her følger journalist og Herbert-dommer Ulrik Sass fra Fyens Stiftstidende kommentar til vinderartiklen: ”Nu skal vi ud i verdensrummet, langt ud i universet - og samtidig ikke længere væk end Schweiz. Førstepræmien går nemlig til en artikel med overskriften “en maskine til at løse universets gåder”. Det er det, man kalder en god rubrik i vores verden - en, der gør dig nysgerrig og lover læseren noget. Og det får de også i historien om den 27 km lange tunnel, som man i øjeblikket er ved at bygge i Schweiz. Det bliver verdens største partikel-accelerator, som skal skabe forhold, der kan gøre forskerne og alle os andre klogere på, hvordan de grundlæggende dele af naturen hænger sammen - de allermindste dele vel at mærke. Og det har Ane Appelt forklaret så godt, at dommerkomiteen mente, at hun skulle have førstepræmien i Herbert-konkurrencen”.

I Students Corner i BioZoom er vi glade for at præsentere de tre vinderartikler i 2007. Hermed sætter vi endnu en gang fokus på videnskabsformidling, et højaktuelt emne.  1. prisen gik til fysikstuderende Ane Appelt for artiklen: “En maskine til at løse universets gåder”. 2. prisen gik til biologistuderende Heidi Vinther for artiklen: “Forskning kan betyde helbredelse af cystisk fibrose”. 3. prisen gik til Ph.D. studerende Jane E. Morthorst, Biologisk Institut for artiklen “Når mor producerer sæd - hvordan hunfisken fik testikler”.