Hjælp – Jeg er færdig…

Publiceret April 2006

Endelig er specialet afleveret, eksamen overstået og forestillingerne om fremtidens mange spændende muligheder bliver pludselig til en noget overvældende nutid. Hvad nu? Hvilke job skal man søge? Hvad var det egentlig det var, det der drømmejob der tidligere virkede så veldefineret.

Overgangen fra at være studerende til at stå som nyudannet og jobsøgende er for langt de fleste en stor omvæltning og kan være svær at håndtere. Vi har i denne udgave af Students Corner valgt at sætte fokus på overgangen fra studerende til kandidat.

Der er en række af gode råd og redskaber der kan være med til at lette denne svære overgang og hjælpe en til sit første job. Studenterrådgivningen har i denne forbindelse udgivet en pjece som kan downloades på www.studraadgiv.dk

Først og fremmest skal du huske på at du er ikke alene. Tal med andre der står i samme situation. Det er både en lettelse at møde ligesindede og samtidig kan det være begyndelsen på et netværk du vil kunne få glæde af senere i karrieren.

Husk at få formaliteterne på plads, så det ikke er endnu en stress faktor. Der er en række tidsfrister der er vigtige at overholde

  • Meld dig ind i en A-kasse senest to uger efter du er blevet færdig. Den første måned er karantæne, hvor du ikke modtager nogen dagpenge
  • Tilmeld dig arbejdsformidlingen, evt. over nettet, inden karantænemånedens udløb
  • Udfyld en ledighedserklæring og et dagpenge kort og send det til A-kassen

Som nyuddannet kandidat er dagpengesatsen er 11.851 kr. før skat. Det er selvfølgelig noget bedre end SU, men et job er trods alt nok at foretrække – og som en ekstra bonus kan du jo så få brugt den lærdom du har tilbragt så mange år med at tilegne dig. Men hvad stiller man op når man skal finde sit første job?

Første skridt på vejen er at gøre op med dig selv hvilken type af job du vil søge. Ser du dig selv som hard-core forsker er det nok ikke en stilling som sælger af restriktionsenzymer du skal lægge billet ind på men snarere en ph.d. Beslut dig for om du vil søge stillinger i udlandet. Det kan udvide dine søgemuligheder betragtelig og er altid et plus på CV’et senere i karrieren.

Når du har fået en ide om, i hvilken type job du ser dig selv, kan du starte med at lægge dit CV på nettet, f.eks. på Stepstone.dk og Pharma-job.dk eller kontakte nogle rekrutterings bureauer som f.eks. Kelly Scientific eller www.docs-int.com

Hvis drømmevirksomheden alligevel ikke har kontaktet dig med et tilbud om ansættelse efter en uges tid, er det måske en god ide selv at lede efter job opslag på nettet, Magisterbladet og i de store dagblade.  Når du har fundet et interessant job opslag kommer næste store forhindring.

Hvordan sikrer du, at netop din ansøgning ikke ender nederst i bunken?

En rigtig god begyndelse er at læse job opslaget rigtig godt igennem, besøg virksomhedens hjemmeside og sæt dig ind i firmaets profil. Besøg også Erhvervs- og Selskabsstyrelsens hjemmeside, her finder du nyttige oplysninger om de forskellige virksomheder. Herefter er det en god ide at ringe til kontaktpersonen på opslaget. Sørg for at have formuleret nogle spørgsmål der viser, at du rent faktisk har læst annoncen, stil altså ikke spørgsmål om ting der står beskrevet i annoncen! Spørg f.eks. til størrelsen på afdelingen, forskningsmetoder og andre relevante emner.

Vis interesse og lyt. I din ansøgning må du meget gerne referere til denne samtale. På denne måde skiller du dig allerede lidt ud.

Alt for mange ansøgninger er for formelle og standardiserede og vækker derfor ikke interessen hos den potentielle arbejdsgiver. Hermed nogle gode råd til hvordan din ansøgning kan komme øverst i bunken:

  • Ansøgningen skal besvare to essentielle spørgsmål: hvorfor vil du have jobbet og hvorfor er netop du bedst egnet? Svar på disse spørgsmål så tidligt som muligt i ansøgningen.
  • Send aldrig en standard ansøgning men målret den til job opslaget og vis at du har sat dig ind i virksomhedens profil.
  • Lad din personlighed komme til udtryk. Virksomheden er godt klar over at du har faglige kompetencer efter en lang videregående uddannelse. Det afgørende er, at de kan danne sig et positivt indtryk af din personlighed. Der er ikke nok at skrive at du er energisk, social og fleksibel. Kom med konkrete eksempler på hvordan du er det og vil bruge det i jobbet. Hvis du f.eks. spiller Bridge er du jo både analytisk begavet, social og kan begå dig i mange aldersgrupper…
  • Skab positiv nysgerrighed om din person, så du bliver kaldt til samtale.

Mange fagforeninger tilbyder kurser i jobsøgning. Brug dem, det vil altid kunne forbedre din ansøgning og samtidig er det en mulighed for at skabe netværk.

På nettet kan du finde gode råd og vejledning i at skrive både ansøgninger og CV på blandt andre www.tekstmaskinen.net

Hvis du, trods din fantastiske ansøgning, alligevel ikke bliver kaldt til samtale, er det en god ide at ringe og spørge hvorfor – selvom det kan være svært. Det kan jo være du kan bruge forklaringen til at forbedre næste ansøgning.

Vi håber, at overgangen nu virker lidt mindre skræmmende og uoverskuelig og at ønskejobbet dukker op og bliver dit. Med disse gode råd i baglommen ønsker vi dig god jagt!

Sofie og Louise