Ph.D.-forum – hvordan skabes et netværk blandt Ph.D. studerende

Publiceret Januar 2006

Som medlem af Forskerskolen DascDoc (Danish Stem Cell Research Doctoral School) er der nogle obligatoriske Ph.D. kurser, som man skal have. Det var på et af disse kurser hvor vi, efter en lang dag, var nogle Ph.D. studerende, der endte på en cafe og der gik ikke lang tid, før vi sad og diskuterede metoder og teknikker. Det var dejligt at opleve, at andre havde haft samme problemer som en selv og at der også var nogen, der havde løst dem. Så der blev udvekslet protokoller på servietter og Go-cards. Det var rart at snakke med de andre studerende, uden at ens vejledere eller andre VIPere var til stede. På den måde var det mere lovligt at stille dumme spørgsmål.

Efter en meget givtig aften var vi nogen stykker, der besluttede os for at prøve at arrangere et Ph.D.-forum for alle Ph.D. studerende i DascDoc. Planen var at arrangere et møde, hvor vi kunne diskutere metoder og teknikker samtidig med at vi kunne lære hinanden bedre at kende og derved skabe et både fagligt og socialt netværk.

Vi var så heldige at Bestyrelsen i DascDoc også syntes det var en god ide, så de var parat til at støtte os rent økonomisk. Således fik vi penge til at afholde første møde i vores Ph.D.-forum som en 1½- dags konference. Forud for konferencen sendte vi en mail rundt til alle de studerende for at få at vide hvilke emner folk var interesserede i at få diskuteret. Vi spurgte også til hvilke metoder den enkelte studerende primært arbejdede med og hvor stor erfaring de havde. Formålet var jo at få udvekslet erfaring, så de fleste af foredragene ville vi gerne have studerende til at holde.

Vi endte med at dele de 1½ dag op i 4 emner. Hvert emne blev indledt af en ekspert på området. Her havde vi fået repræsentanter fra firmaer, Post Docs eller en chef laborant til at komme ud og give en grundig introduktion til emnet. Vi lagde vægt på, at det skulle være en ”hands-on” præsentation og ikke så meget teori. Derefter fulgte 1-2 studerende, der præsenterede deres ”hands-on” erfaringer og evt. protokoller. Vi havde også en session med ”frit forum”, hvor alle mulige problemer blev diskuteret.

Vores evaluering efter mødet viste, at alle deltagere havde været tilfredse med konferencen og gerne så, at det blev afholdt igen. Så det er nu en årligt tilbagevendende begivenhed. Efter konferencen er der blevet oprettet en internet-gruppe gennem Yahoo med alle de studerende i DascDoc, hvor man kan stille spørgsmål, efterlyse artikler og protokoller, komme med gode råd etc. Det er blevet væsentlig nemmere nu, når der er sat ansigter på de andre.

Der er altså en masse fordele ved et Ph.D.-forum, ens faglige netværk bliver udbygget, man føler sig ikke helt alene om de problemer man støder på, og man kender nu folk, der måske kan hjælpe med at løse problemerne.

Gode ideer til at komme i gang:

  • Hør om jeres Ph.D. skole kan yde finansielle støtte.
  • Være mindst 3 om at arrangere det, det tager mere tid end man tror.
  • Hør de andre studerende om hvilke emner der skal tages op.
  • Få firmaer til at sponsere kuglepenne, blokke, tasker og nyttige brochurer.
  • Hvis I får firmaer ud, så læg vægt på, at det ikke er en salgstale I vil have.
  • Lave en internetgruppe bagefter, det gøres nemt gennem f.eks. Yahoo.
Nye redaktører på Students Corner
Efter mange års godt arbejde som redaktør af Students Corner, har Claus Haase videregivet opgaven til Sofie Boeck og Louise Winkel Gaarn, som begge er Ph.D. studerende ved Institut for Medicinsk Biokemi og Genetik på Panum Instituttet, Københavns Universitet. Mange tak til Claus for indsatsen i BioZooms redaktion.

Kort om de nye redaktører:

Sofie Boeck er uddannet biokemiker ved Københavns Universitet og påbegyndte sin Ph.D. i 2003. Hun er gift med Rasmus og mor til Amalie på 2 år.

Louise Winkel Gaarn er biolog fra Københavns Universitet og startede på Ph.D. studiet i 2005. Hun er gift med Lars og mor til Sophie på 6 år og Emil på 2 år.

Vi glæder os til at komme vidt omkring i emner, som vil have interesse og opfordrer alle læsere til at komme med ideer, oplæg eller indslag, hvis I har noget på hjerte eller noget I gerne vil have, vi tager fat på. Bare skriv til os.

I dette nummer af BioZoom handler Students Corner om at skabe et netværk blandt Ph.D. studerende og gode ideer til hvordan det kan gribes an.

Mange hilsner

Sofie & Louise, sofie@imbg.ku.dk/louise@imbg.ku.dk