Gyldendal Akademisk – en ny og betydelig udgiver af faglitteratur på højt niveau

Publiceret Juli 2005

Der findes ikke mange videnskabelige forlag i vores lille land. Men for 3 år siden blev der skabt et forlag, som ser ud til at have alle muligheder for at slå igennem. I første omgang drejer det sig om dansk faglitteratur, men ambitionerne rækker meget længere.

Alle kender Gyldendals forlag. Det er næsten folkeeje, når Klaus Rifbjerg, Ib Michael eller Hanne Vibeke Holst lægger navn til skønlitterære udgivelser. Alle kender også ”De røde ordbøger” eller Harry Potter. Igennem mere end 200 år har forlaget Gyldendal udgivet skønlitteratur, faglitteratur, skolebøger til folkeskole og gymnasium og leksika (Den Store Encyklopædi) med stor succes, men aldrig har man udgivet publikationer i større stil på højere fagligt niveau.

Men Gyldendal havde en plan. I 1999 købte man Hans Reitzels forlag, som er indbegrebet af udgivelser inden for psykologi, pædagogik og sociologi på højere niveau, og i 2001 købte man den danske del af Munksgaard International, da de engelske ejere holdt udsalg. Hermed satte man sig suverænt på udgivelser inden for sundhedsfag (medicin, ergo- og fysioterapi, odontologi, sygepleje, social- og sundhedsuddannelserne). Kort efter etablerede man forlaget Gyldendal Akademisk A/S med hovedsæde på Strøget i København.

Intentionerne er klare. Man ønsker at skabe mulighed for, at et dansk forlag kan tage kampen op mod de store spillere – både på det danske marked og i udlandet. Hvis vi fremover vil bevare udgivelse af dansk faglitteratur på højt niveau i skarp konkurrence med de store udenlandske forlagsgiganter, så skal der muskler til, og så skal man tro på ekspansionens muligheder. Således har man senere udvidet med køb af relevante dele fra forlagene Dafolo, Gad og Systime.

I dag er vi 35 ansatte i det nye forlag, og vi har på det seneste udvidet med en filial i Århus (Systime Academic), hvor der fortrinsvis udgives lærebøger til fagområderne økonomi og samfundsfag. Det er også fra denne afdeling, at vi i første omgang vil gå ud på de internationale markeder med engelsksproget litteratur.

Vi er stolte af at lave kvalitetsprodukter i form af lærebøger og bøger til videre- og efteruddannelse, men vi er også åbne over for de muligheder, som ny teknologi giver for at raffinere indholdet med supplerende materialer i digital form. De seneste år har Munksgaard-delen af forlaget haft fokus på den rivende udvikling inden for det molekylærbiologiske område, hvor ny viden ikke kun kommer genetikken til gavn. Næsten alle medicinske specialer har brug for at blive opdateret om dette emne. Derfor har vi længe haft planer om at udgive en egentlig lærebog (på dansk eller på engelsk), som både skal henvende sig til medicinstuderende og færdiguddannede læger, der ikke lige er specialister på området. Vi er derfor åbne over for gode ideer fra BioZoom’s læsere.

Ring eller skriv til: Gyldendal Akademisk A/S, Østergade 13, 1100 København K, Tef: 33 75 59 00, pm@ga-forlagene.dk