Opdatering BioImage blev i 2006 købt af Thermo Fisher Scientific. |
BioImage A/Sblev etableret som selvstændigt selskab i april 1999, som et spin-off fra Novo Nordisk. Inden udskillelsen fungerede BioImage som en integreret del af forskningen på Novo Nordisk med ansvar for udvikling af sofistikerede cellebaserede testsystemer til virksomhedens lægemiddeludviklingsprojekter. Teknologierne bag BioImage har dog langt større anvendelsesmuligheder, og det var derfor oplagt, at teknologien med fordel kunne udskilles i et separat biotekselskab med en bredere ejerkreds og dermed få mulighed for at etablere partnerskaber med flere selskaber.
BioImage er en virksomhed i stærk vækst og med en international medarbejderskare. Ved selskabets etablering i foråret 1999 var der seks personer beskæftiget. I efteråret 2001 er antallet nået op på knap 40. Mere end halvdelen af medarbejderstaben er højt kvalificerede forskere. Sidstnævnte har alle en Ph. D-grad inden for et af vidensfelterne celle- og molekylærbiologi, biofysik, farmakologi og udvikling samt drift af de unikke lægemiddeludviklingssystemer.
BioImagetager sit udgangspunkt i resultater og metoder, som oprindelig blev opdaget og udviklet mens BioImage var en del af Novo Nordisk. Selskabet har siden videreudviklet disse teknologier og anvendt dem til at foretage nogle enestående observationer, som danner selve grundlaget for selskabets arbejdshypotese i forbindelse med udviklingen af nye lægemidler. BioImage er i dag i stand til at identificere lægemiddelkandidater, som påvirker helt nye mekanismer inde i de enkelte menneskelige celler. Mekanismer som ikke ville være fundet ved traditionel lægemiddelforskning, sådan som det kort er beskrevet nedenfor.
BioImage er en internationalt orienteret virksomhed i rivende udvikling. Dette understreges af ansættelsen af Patrik Dahlén som administrerende direktør. Patrik Dahlén var tidligere direktør for Life Science-divisionen (ca. 1.500 medarbejdere) hos det amerikanske selskab PerkinElmer, en af verdens førende udbydere af life science-løsninger. Den daglige ledelse af BioImage varetages i tæt samarbejde med forskningsdirektør Ole Thastrup og finansdirektør Ulrik Vejlsgaard, som begge har været med siden selskabets stiftelse i april 1999. Bestyrelsen har en omfattende international erfaring indenfor lægemiddeludvikling. Denne ledes af bestyrelsesformand Bruce Carter (Direktør for ZymoGenetics, USA), og bestyrelsen udgøres i øvrigt af Mark King fra Kendell Strategies, Inc. (USA), Ulrik Spork fra Novo A/S, Axel Ullrich, som til dagligt er professor ved Max Plank Institute (Tyskland), Edwin Moses (tidligere direktør for Evotec OAI, England) samt af Thomas Geimer og Stephen Thompson begge fra Apax Partners & Co, der fungerer som rådgiver for den række af venturefonde, som investerer i BioImage. BioImage er et økonomisk velfunderet selskab, som udover den omtalte række venturefonde også tæller Novo Nordisk blandt sine investorer.
Den menneskelige arvemasse (det humane genom), der er tæt ved at være fuldstændigt kortlagt, indeholder omkring 35.000 gener. Hvert af disse gener styrer produktionen af et eller flere proteiner. Den næste store udfordring bliver at beskrive, hvilken funktion alle disse proteiner udfører i de enkelte celler. Medicinalindustrien har en stor interesse i at finde nye proteiner, der er involveret i sygdomstilstande og således er lægemiddelangrebspunkter. Sådanne proteiner kan danne grundlag for udvikling af nye lægemidler. Historisk har industrien fokuseret sin indsats mod de proteiner, der befinder sig på celleoverfladen. Det viser sig dog, at antallet af potentielle lægemiddelangrebspunkter er langt større inde i cellen. Man må således forvente, at en væsentlig del af fremtidens lægemiddelforskning kommer til at koncentrere sig om, hvad der foregår inde i cellen, snarere end på cellens overflade. Et sådant paradigmeskift kræver dog udvikling af helt nye teknologier.
BioImage har udviklet teknologier, der netop gør det muligt, at studere proteinernes funktioner inde i enkelte, levende celler. Konceptet bag Biolmages forskningsprogram har været at "genere" cellerne så lidt som muligt -teknologierne er således "tavse beskuere" af, hvad der foregår i cellerne. Dette arbejde har afsløret, at cellens funktion ikke blot er dikteret af proteinernes aktivitet, men også af om disse proteiner befinder sig på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. Det har ikke tidligere været erkendt, at cellens interne "geografi" har så grundlæggende en betydning for, hvorledes den fungerer.
BioImage har udviklet teknologier (redistributionsTM-teknologier), som gør det muligt at følge bevægelsen af specifikke proteiner inde i de enkelte celler, mens processerne foregår. Bag dette arbejde ligger en række patentbeskyttede opdagelser, som er foretaget i grænselandet mellem cellebiologi, genteknologi, biofysik, computerteknologi og lægemiddelvidenskab.
Kortlægningen af det humane genom har sandsynliggjort, at der er adskillige tusind proteiner involveret i styringen af de enkelte celler. Selvom det kan synes at være et stort antal proteiner, er det langt fra stort nok til, at hvert enkelt protein blot kan tilskrives en bestemt funktion. Med andre ord: hvert protein varetager adskillige arbejdsopgaver. Netop dette faktum er en væsentlig forklaring på, at traditionelle lægemidler har mere end en virkning; nemlig den ønskede og bivirkninger.
BioImages resultater viser, at det er muligt at udvikle lægemidler med færre bivirkninger end traditionelle lægemidler, hvis lægemidlet påvirker proteiners bevægelse i stedet for deres aktivitet.
De mekanismer, der styrer bevægelsen af de enkelte proteiner, er meget delikate og derfor vanskelige at studere. Biolmages Redistributionsteknologi gør det muligt at studere disse processer med en rummelig opløsning på under en 1/10.000 del af en millimeter og en tidsmæssig opløsning på under et sekund. Målinger skal foretages i levende celler, da det er vigtigt, at cellernes normale processer ikke forstyrres. Studier i levende celler repræsenterer det enkleste og billigste, men stadig fysiologisk mest relevante testmiljø.
BioImage benytter i dag teknologien til at teste flere tusinde stoffer om dagen for at identificere mulige lægemiddelkandidater. En af sidegevinsterne ved at foretage tests i levende celler er, at det er muligt at reducere antallet af de dyreeksperimentelle undersøgelser, som er nødvendige i den traditionelle lægemiddelforskning, da levende celler repræsentere et fysiologisk relevant testmiljø.
BioImage ejer en stærk og enestående portefølje både af udstedte patenter og af patentansøgninger. Disse patenter dækker blandt andet GFP (?Green Fluorescent Protein?), der er et meget anvendt værktøj i den nyeste lægemiddelforskning over det meste af verden. Patentporteføljen omfatter også patenter og patentansøgninger, der bredt beskytter Biolmages koncept for udvikling af lægemidler.
For at få maksimal udnyttelse af de teknologiske landvindinger planlægger BioImage at indgå partnerskaber med relevante virksomheder i den farmaceutiske industri med henblik på at supplere sine kompetencer indenfor lægemiddeludvikling. Selskabets mål er nemlig at udvikle lægemidler med en helt ny virkningsmekanisme.
I 2000 indgik BioImage en aftale med Amersham Pharmacia Biotech om udvikling af redistribution TM testsystemer til den næste generation af Amersham Pharmacia Biotechs instrumenter, der anvendes overalt i den farmaceutiske industri. Det partnerskab, BioImage har indgået med Amersham Pharmacia Biotech, er også etableret med henblik på at kommercialisere porteføljen af GFP patenter. Amersham Pharmacia Biotech vil i den forbindelse anvende sit internationale kontaktnet til virksomheder i den farmaceutiske sektor med henblik på at udlicensere dele af patentporteføljen. Siden har Amersham Pharmacia Biotech lavet en tilsvarende aftale med Aurora BioSciences, og de tre virksomheder sidder nu solidt på verdens brug af GFP.